Over de docente

 

Wie ben ik en waar sta ik voor?

Vanuit ballet en moderne dans is mijn interesse in lichaamsbeweging ontstaan. Later kwam ik in contact met yoga en leerde ik stil te staan bij wat het bewegen zowel geestelijk als lichamelijk met mij deed en leerde ik mijn lichaam en de adembeweging te voelen en te ervaren. Hierdoor kreeg ik een beter contact met mijn eigen lichaam en leerde ik beter naar mijn lichaam te luisteren. Sinds ik de vierjarige yoga docentenopleiding bij Samsara in Utrecht heb gevolgd ben ik tot het besef gekomen dat yoga een levens omvattend systeem van zelfheling kan zijn, mits het met een zekere mate van discipline wordt uitgevoerd. Vaak wordt gedacht dat een uurtje yoga per week de stress laat verdwijnen, maar yoga is geen toverkunst of pleister op de wonde. Yoga is een manier van leven, een systeem van het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn dat een plek moet krijgen in het dagelijks leven om werkelijk rendement op te leveren.

 

Leven in het hier en nu

In mijn yogapraktijk wil ik mensen leren te aarden, dat wil zeggen te zijn in het hier en nu zonder bezig te zijn met andere dingen. Ik wil ze een basis geven om van daaruit hun eigen lichaam en eigen geest te leren kennen en rust te ervaren. Het verkrijgen van inzicht in de werking van lichaam, geest en adembeweging en de onderlinge samenhang maakt dat de mens beter voor zichzelf leert zorgen en dat kan lichamelijke- en daarmee ook geestelijke blokkades voorkomen. Yoga als zelfhelend instrument.

 

Een burn-out voorkomen

De huidige maatschappij is gericht op individuele zelfontplooiing en talentontwikkeling. Dat betekent onder andere dat hobby’s die eigenlijk voor ontspanning moeten zorgen zich ontwikkelen tot professionele uitdagingen met een hoge stressfactor als gevolg. De conclusie is dat zowel binnen het werk als in de hobbysfeer mensen het uiterste van zichzelf verlangen. Burn-out komt nu ook voor bij jongeren. Het feit dat er naast het hoge tempo in het werkzame leven een beroep wordt gedaan op permanente beschikbaarheid van mensen door de introductie van de 24 uur economie en de daarbij behorende informatie overload door de voortschrijdende digitalisering maakt dat de mens los komt te staan van zijn lichaam. Het hoofd, het denken, is tot alwetend verheven en haast en multi tasken zijn normaal.

 

Zelfreflectie

Er is weinig tijd voor zelfreflectie en dat wil ik met mijn yogapraktijk bieden. Mijn ambitie is mensen hun eigen kompas te leren ontdekken. Mijn overtuiging is dat je door zelfobservatie met behulp van een regelmatige yoga beoefening tot een eigen kompas kan komen, waardoor je beter bestand bent tegen de moderne uitdagingen en veranderingen van vandaag en morgen.

 

Disclaimer: aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. ©Eigen-Wijs-Yoga